MUUCHO MERA

THIS IS MY MUSICA HOMEWORKA
part two

Renässansen 1450-1600
* renässans betyder pånyttfödelse och under den här tiden var antiken och dess ideal en stor förebild inom alla konstarter.
* musiken fortsatte att utvecklas och bli mer komplicerad. Polyfoni och ett kompositionssätt som kallas kontrapunkt var väldigt poppis.
*Man började komponera musik som inte var tillverkad för kyrkan, så kallad världslig musik. Operan var en genre som växte fram under 1500-talet.

Barocken 1600-1750
* Barockmusik kan kännetecknas med en tydlig melodistämma, till skillnad från polyfonin där alla stämmor hade lika starka melodier. Bas stämman som kallas generalbas gav en tydlig och stadig harmonik som melodin kunde luta sig mot.
*Johan Sebastian Bach var verksam inom den kyrkliga musiken. Han komponerade mässor och orgelstycken, violinstycken och orkesterverk. Bach fick många barn som också blev kompositörer. Han dog 1750 och då var han inte alls lika känd som han är idag. Nu räknas han som en av de största kompositörerna.
KÄNDA VERK:  Juloratoriet, Air, Toccata och Fuga i d-moll.
* Den katolska mässan spelade en stor roll för den kyrkliga musiken. Man kom fram till en kompositionsform som används än idag. Mässan har fem delar: Kyrie, Gloria, Credo Sanctus & Agnus Dei.
* Under barocken blev den kyrkliga och den världsliga konstmusiken jämbördig. Operan utvecklades mer och hoven anställde kompositörer som skrev verk till fester, invigningar och jubileum. Ett känt sådant stycke är : music for the royal firework skrivet av händel.
*Framtill 1700-talet var cembalo det klaviaturininstrument som dominerade. I kyrkan fanns även orgeln. Båda dessa instrument har ingen eller mycket liten möjligheter till snabba ljuddynamiska växlingar, vilket även satte begränsningar för övriga instrument. Det kom ändras när pianot gjorde sitt intåg i musiken under 1700-talets första halva. Det kallades från början "forte - piano" vilket på musikspråk betyder "stark.svagt"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0